Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Пентагонът създаде пряка връзка с руското министерство на отбраната

Свят

Пентагонът създаде пряка връзка с руското министерство на отбраната

Пентагонът създаде пряка връзка с руското министерство на отбраната - Tribune.bg
Снимка:

САЩ предприемат този ход, след като миналия уикенд Путин обяви, че привежда ядрените си сили в повишена готовност

От Пентагона заявиха, че е установена пряка линия на комуникация с руското министерство на отбраната, за да се предотвратят различни конфликти и инциденти. Това съобщи Ройтерс в четвъртък, позовавайки се на високопоставен военен служител на САЩ.

„Министерството на отбраната създаде на 1 март линия за управление на конфликти с Министерството на отбраната на Русия, за да се предотвратят грешни изчисления, военни инциденти и ескалация на напрежението в региона с напредването на инвазията на Русия в Украйна“, каза висшият служител на отбраната на САЩ, пожелал анонимност, потвърждавайки хода, за който беше съобщено за първи път от NBC.

Съединените щати казват, че нямат войски в Украйна, но те и съюзниците от НАТО в Европа са загрижени за потенциално разрастване на конфликта, включително инциденти, тъй като Русия организира най-голямото нападение срещу европейска държава след Втората световна война.

САЩ и техните съюзници също насочват оръжия на стойност милиони долари към въоръжените сили на Украйна, които ги използват срещу руските войски, въпреки предупрежденията на Москва да няма чужда намеса.

Американските военни успешно създаваха горещи линии с Русия в миналото, включително по време на войната в Сирия, където Москва се намеси на страната на президента Башар ал Асад.

Там Съединените щати и Русия водеха паралелни военни кампании, като САЩ се фокусираха върху борбата с Ислямска държава.

Този ход е последното усилие за намаляване на растящото напрежение между Съединените щати и Русия, на фона на това, че президентът Владимир Путин - в ясно предупреждение към Запада - обяви миналия уикенд, че привежда ядрените си сили в повишена готовност.

Външният министър на Путин Сергей Лавров в сряда предупреди, че Третата световна война ще бъде ядрен конфликт, думи, които допринесоха за нарастващото безпокойство.

Американската армия заяви в сряда, че ще отложи планираното тестово изстрелване на междуконтинентална балистична ракета Minuteman III.

„В този момент на напрежение ние признаваме колко е важно както Съединените щати, така и Русия да имат предвид риска от погрешни изчисления и да предприемат стъпки за намаляване на тези рискове“, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби в сряда, обявявайки този ход


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати