Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Пентагонът: Време е войските да се приберат у дома

Свят

Пентагонът: Време е войските да се приберат у дома

Снимка:

Министърът на отбраната на САЩ Кристофър Милър даде знак, че може да ускори изтеглянето на американските войски от Афганистан и Близкия изток, като каза: "Време е да се приберем у дома".

"Всички войни трябва да приключат", заяви в първото си послание до американските въоръжени сили Милър, назначен за изпълняващ длъжността министър на отбраната от президента Доналд Тръмп в понеделник. Той каза, че САЩ са решени да победят "Ал Кайда", 19 години след нападенията срещу тях от 11 септември, и са "на ръба да победят" групировката.

"Мнозина са уморени от войната - аз съм един от тях", пише Милър в съобщението от петък, но публикувано рано в събота на уебсайта на Министерството на отбраната, съобщи БГНЕС.

"Но това е критичната фаза, в която прехвърляме усилията си от лидерска към поддържаща роля", каза той. "Прекратяването на войни изисква компромис и партньорство. Срещнахме предизвикателството; дадохме всичко от себе си. Сега е време да се приберем у дома", пише той.

Милър не споменава конкретно разполагане на американски войски, но препратката към „Ал Кайда“ изглежда откроява Афганистан и Ирак, където американските войски са разположени след атаките на 11 септември. Бившият офицер от специалните сили на САЩ и експерт по борбата с тероризма бе определен за ръководител на Пентагона, след като Тръмп уволни Марк Еспер. Тръмп настоява да изтегли американските сили от двете страни, откакто встъпи в длъжност преди четири години.

Всяко подобно действие би трябвало да се осъществи през 67-те дни преди Байдън да встъпи в длъжност на 20 януари. Еспер съкрати американските сили в Афганистан с близо две трети след мирното споразумение между САЩ и талибаните на 29 февруари.

Но, правейки равносметка, той каза, че след този месец ще поддържа бройки от 4500, докато талибаните, които преговарят с правителството в Кабул, следват обещаното намаляване на насилието. Тръмп обаче настоява за продължаване на съкращенията, като пише в Туитър, че иска войските да се "приберат до Коледа", 25 декември.

Неговият съветник по националната сигурност Робърт О'Брайън заяви, че целта е да се съкратят до 2500 до февруари. Но критиците смятат, че това премахва всяка пречка за атаките на талибаните, които продължават на фона на оскъдния напредък в мирните им преговори с афганистанското правителство.  


Коментари (3)

АСЕН ИЛИЕВ СВИНЬО, ДА НЕ ГИ ЗАБРАВИШ ТИЯ, ЧЕ ЩЕ ТИ ЕВА МАЙКАТА!
https://www.thesun.co.uk/news/2331190/us-readies-for-war-with-china-with-400-bases-of-ships-and-nukes-to-create-perfect-noose-around-superpower-rival/
17.11.2020 04:30 / Отговор
АСЕН ИЛИЕВ https://imgix.bustle.com/inverse/34/45/b5/a1/e361/48f7/ba61/29da5d5e1e25/walker-gifgif.gif
17.11.2020 04:35 / Отговор
КАПИТАН СМЪРТ СВИНЬО, БЕЗУСЛОВНА КАПИТУЛАЦИЯ ИЛИ СМЪРТ.
https://www.youtube.com/watch?v=lUYbdJqG1bs
17.11.2020 05:29 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още