Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Пет година от анексирането на Крим

Свят

Пет година от анексирането на Крим

Снимка:

Русия празнува, ЕС продължава да осъжда анексирането

На 18 март 2014 година руският президент Владимир Путин подписва за присъединяването на Крим към Русия. Това става точно два дни след провеждането на референдум там, който обаче не е признат от международната общност. Въпреки това анексът е факт. Русия организира чествания по случаи анекса на Крим, като лично Путин ще посети полуострова. Той ще участва в церемонията по откриването на нова електроцентрала там. В Севастопол пък ще се срещне с местната общност. Същевременно в Москва се организира фестивал, посветен на кримската култура.

Западът обаче категорично осъжда действията на Русия от преди пет години и счита анексирането за незаконно. ЕС и САЩ въведоха редица санкции срещу Москва във връзка с анексирането.

Позицията на Брюксел остава непроменена. В декларация върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини вчера се посочва ангажираността на Съюза за териториалната цялост на Украйна. ЕС не признава и осъжда нарушаването на международното право. Припомня се и за напрежението в Азовско море от миналата година, като Брюксел отново настоява украинските моряци, които са задържани от Русия, да бъдат освободени.

Украинският президент Петро Порошенко посочи в интервю, че Крим ще бъде върнат в Украйна. Той подчерта, че властта никога няма да участва в договорки и скрити споразумения по въпроса. Порошенко изказа надежда развитие по темата с Крим да има веднага след президентските избори и подчерта, че Путин се надява те да бъдат спечелени от проруски човек, който да приеме анексирането.

Украинският президент декларира, че основната му задача е да гарантира възстановяването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на държавата.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още