Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Пет жертви на изригналия вулкан в Нова Зеландия

Свят

Пет жертви на изригналия вулкан в Нова Зеландия

Снимка:

Около 20 души са ранени

Петима души са загинали при изригването на вулкана в Нова Зеландия, обявиха службите на Сейнт Джон, според които около 20 души вероятно са ранени. В момента на внезапното изригване на вулкана, около кратера му е имало между 50 и 100 души, повечето от които туристи.

Сред блокираните в района на вулкана има и чужденци, но до момента националността им не е известна. Премиерът Джасинда Ардърн потвърди, че Белият остров - известен още като Уакаари - край северното крайбрежие на Нова Зеландия е изригнал, докато в района имало групи туристи. Островът е на около 50 километра от бреговете на Нова Зеландия в живописния залив Пленти и е популярен сред туристите.

Белият остров е най-активният вулкан в Нова Зеландия, като около 70% от него е подводен, според правителствената агенция GeoNet. Около 10 000 души посещават вулкана всяка година. Той изригва често през последния половин век, като последното му изригване е било през 2016 година. През август същата година отбранителните сили на Нова Зеландия издигнаха на острова 2,4-тонен корабен контейнер, който да служи като авариен бункер в случай на изригване.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още