Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Pfizer ще достави на ЕС допълнителни 50 млн. дози ваксини до юни

Свят

Pfizer ще достави на ЕС допълнителни 50 млн. дози ваксини до юни

Снимка:

ЕС договаря 1,8 млрд. дози на Pfizer от второ поколение за 2022-23 година

Pfizer ще достави на ЕС допълнително 50 милиона дози ваксини срещу COVID-19 до края на юни. Това съобщи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя добави, че днес започват преговорите с този производител за доставка на 1,8 млрд. дози ваксина през 2022-2023 година. По нейните думи се очаква преговорите да завършат бързо.

ЕС е постигнал споразумение с BioNTech/Pfizer да получи допълнителнителните 50 милиона дози коронавирусна ваксина през второто тримесечие на тази година, което ще компенсира проблемите с доставката на лекарството на американската компания Johnson & Johnson (J&J) и ще подсигури по-дългосрочните нужди за борба с мутиращия коронавирус. „Това ще доведе до доставки в ЕС на до 250 милиона дози“, посочи Фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че тези 50 милиона дози са част от основния договор с Pfizer, но трябва да бъдат доставени до четвъртото тримесечие на 2021 година.

Ръководителят на Европейската комисия каза още, че от края на декември миналата година до момента ЕС е получил 126 милиона дози ваксини, от които са използвани около 100 милиона. 27 милиона души са били ваксинирани с две дози, което съответства на почти 6 % от населението на Европейския съюз.

Европейската комисия възнамерява да завърши ваксинацията на 70% от пълнолетното население в ЕС до края на септември.   

По думите на Урсула Фон дер Лайен обаче вчерашното решение на Johnson & Johnson временно да преустанови доставките на ваксина заради случаи на тромбози показва колко уязвима цел си е поставил ЕС.                                                                                                                                                                                                                                                                                        


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още