Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Pfizer/BioNTech: 95% ефективност и възможност за ваксинация до дни

Свят

Pfizer/BioNTech: 95% ефективност и възможност за ваксинация до дни

Снимка:

Pfizer и BioNTech съобщиха, че завършено проучване на тяхната експериментална ваксина срещу COVID-19 показва, че тя е с 95% ефективност. Те заявиха, че ваксината от две дози няма сериозни опасения за безопасността и че компаниите ще кандидатстват за разрешение за спешна употреба от американските регулатори "до дни".

Производителят на лекарства заяви, че ефикасността на ваксината е последователна по отношение на възрастовата и етническата демография и че няма значителни странични ефекти, знак, че имунизацията може да се приложи широко по целия свят, информира „Мирър“. Единственото тежко нежелано събитие, според вестника, което е засегнало повече от 2% от ваксинираните, е била умората, която е засегнала реципиентите след втората доза.

Съобщението дойде в момент, в който случаите на коронавирус се увеличават в САЩ и други части на света и подсилва надеждите за прекратяване на пандемията, която промени живота по целия свят.

„Резултатите от проучването бележат важна стъпка в това историческо осеммесечно пътуване за предоставяне на ваксина, способна да помогне за спиране на тази опустошителна пандемия“, заяви изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла, пише БГНЕС. „След като всеки ден стотици хиляди хора по света се заразяват, спешно трябва да осигурим безопасна и ефективна ваксина по света“, добави той.

Pfizer потвърди, че се очаква да произведе до 50 милиона дози ваксини тази година, достатъчно, за да защити 25 милиона души, а след това да произведе до 1,3 милиарда дози през 2021 година.

В понеделник друга биотехнологична фирма, участваща в надпреварата за разработване на ваксина, Moderna, заяви, че собствената ѝ ваксина е 94,5% ефективна, според предварителен анализ.

FDA е наложила изискване на производителите на ваксини за Covid-19 да провеждат най-малко двумесечно проследяване на доброволци след втората им доза, взета 28 дни след първата, за да се гарантира, че лекарствата са безопасни. Moderna разработи своята ваксина заедно с Националните здравни институти на САЩ.

Други ваксини, които са в късни етапи на изпитвания, са например тази, разработена от Johnson&Johnson и друга на Оксфордския университет и AstraZeneca.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още