Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Pfizer/BioNTech подадоха заявление до ЕМА за одобрение на ваксината им за 12-15-годишни деца

Свят

Pfizer/BioNTech подадоха заявление до ЕМА за одобрение на ваксината им за 12-15-годишни деца

Pfizer/BioNTech подадоха заявление до ЕМА за одобрение на ваксината им за 12-15-годишни деца - Tribune.bg
Снимка:

Pfizer/BioNTech подадоха заявление до европейския регулатор да разреши тяхната ваксина срещу Covid-19 за 12 до 15-годишни, след подобен ход в САЩ по-рано този месец, съобщи АФП.

Компаниите са подали искане до Европейската агенция по лекарствата (EMA) за разширяване на настоящото одобрение за спешни случаи на тяхната ваксина, за да включва "юноши на възраст от 12 до 15 години", се казва в изявлението им.

Изпълнителният директор на BioNTech Угур Шахин заяви в четвъртък, че препаратът може да бъде достъпен за тази възрастова група от юни, пише БГНЕС. Оценката на данните от проучването "отнема средно четири до шест седмици", добави той.

Ваксинирането на деца се разглежда като важна следваща стъпка към стадния имунитет и прекратяване на пандемията. Перспективата да бъдат ваксинирани по-големи деца преди началото на следващата учебна година би облекчила също напрежението върху родителите, които жонглират между изискванията за домашно обучение и работата си.

"Много е важно да се даде възможност на децата да се върнат към нормалния си училищен живот и да им се позволи да се срещат с приятелите си", каза Шахин пред „Шпигел“.

Този ход идва, след като BioNTech и Pfizer обявиха в края на март, че фаза 3 на клиничните изпитвания на тяхната ваксина за деца на възраст между 12 и 15 години показват, че тя е 100% ефективна за предотвратяване на болестта. Двете компании се стремят и към одобрение за по-малки деца от шест месеца нагоре.

„През юли първите резултати за деца от 5 до 12 години могат да бъдат на разположение, а тези за по-малките деца през септември“, каза той.

Текущите до момента тестове са "много обнадеждаващи", каза Шахин, създавайки предпоставка "децата да са много добре защитени с ваксината".

Ваксината на BioNTech/Pfizer се основава на нова иРНК технология и е първата ваксина срещу Covid-19, одобрена на Запад в края на миналата година.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати