Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. План на Москва разкрива откъсването на Молдова от западния свят и приобщаването ѝ към Кремъл

Свят

План на Москва разкрива откъсването на Молдова от западния свят и приобщаването ѝ към Кремъл

План на Москва разкрива откъсването на Молдова от западния свят и приобщаването ѝ към Кремъл - Tribune.bg
Снимка:

На фона на международната заповед за арест на Владимир Путин, в световните медии се появи информация за стратегически план на Москва за откъсването на Молдова от западния свят и приобщаването ѝ към Кремъл.

Една от медиите, които разполагат с документа, е германският вестник „Зюддойче Цайтунг”. Кореспондентът на Нова телевизия в Германия Натали Пашева разговаря с главния разследващ журналист на изданието Йорк Шмид. 

„Този документ произлиза от президентската дирекция за трансгранично сътрудничество. Този отдел беше създаден преди пет години и е отговорен за изготвянето на стратегии спрямо западни страни, намиращи се близо до Русия, част от които са и бивши съветски републики. От този отдел, който е изготвил стратегията през лятото на 2021 г., преди началото на войната, разполагаме с два стратегически документа - единият се отнася до Беларус, а вторият за Република Молдова”, обясни Шмид.

Журналистът посочи, че когато се погледне към двата документа и се сравнят материалите за Беларус и Молдова, то този за Беларус е „много ясен как до 2030 г. стъпка по стъпка трябва да бъде постигнато влияние в страната”. „Целта е да се създаде съюзническа страна и Беларус да бъде свързана много силно с Москва и Русия. Може да се каже, че се цели да се създаде единна държава, която да бъде под контрола на Москва”, разяснява разследващият журналист.

Той подчерта, че нещата с Молдова изглеждат малко по-различно. „Тя е бивша съветска република, но там става дума за прокарване и развиване на проруско влияние - в икономиката, в обществото, в политиката. И, от друга страна, всяка ориентация на държавата за отварянето ѝ към Запада, под управлението на сегашното правителство, да бъде прекратено. Най-лошият сценарий, според стратегическия документ, би бил присъединяването на Молдова към ЕС и НАТО”, коментира още Шмид.

„В документа е ясно посочено, че Приднестровието трябва да поддържа автономията си. Всички пречки около това трябва да бъдат премахнати и Приднестровието да бъде проруски анклав - да играе важна роля за Русия”, поясни журналистът. Медията счита, че както тайните служби, така и военните са участвали с информация в изготвянето на документите. „Това не е просто документ на един чиновник в Кремъл. В него се съдържа ясна стратегия”, допълни Шмид. Конкретно за Молдова документът съдържа четири категории - военна, техническа, търговия и икономика. Има и част, отделена на обществото. Изработен е степенен план как Молдова трябва да бъде привлечена към Москва.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати