Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. План за мир: Байдън представи ново предложение от Израел за спиране на огъня в Газа

Свят

План за мир: Байдън представи ново предложение от Израел за спиране на огъня в Газа

План за мир: Байдън представи ново предложение от Израел за спиране на огъня в Газа - Tribune.bg
Снимка:

Американският президент Джо Байдън призова Хамас да приеме ново израелско предложение за прекратяване на конфликта в Газа, заявявайки, че „е време тази война да приключи“. Предложението от три части ще започне с шестседмично прекратяване на огъня, при което Израелските отбранителни сили (IDF) ще се изтеглят от населените райони на Газа.

„Това е наистина решаващ момент“, заяви Байдън. „Хамас казва, че иска прекратяване на огъня. Тази сделка е възможност да докажат дали наистина го мислят“. „Прекратяването на огъня, добави той, ще позволи повече хуманитарна помощ да достигне до обсадената територия“. 

В палнът е предвидено повече хуманитарна помощ, както и размяна на някои заложници срещу палестински затворници.

Втората фаза ще включва освобождаването на всички останали живи заложници, включително мъже войници, и израелските сили ще се изтеглят от Газа.

„И докато „Хамас“ изпълнява ангажиментите си, временното прекратяване на огъня ще се превърне, според формулировката в израелското предложение за прекратяване на огъня в постоянно прекратяване на военните действия“, добави Байдън.

Третият етап призовава за започване на мащабно възстановяване на Газа и нейната пълна реконструкция. „Хамас“ обяви, че гледа на предложението „положително“.

ЕС приветства предложението. Урсула дер Лайен го определи като  „реална възможност“ за слагане на край на войната, предаде АФП.

„Напълно съм съгласна с Байдън, че последното предложение предлага реална възможност да се придвижим към край на войната и страданията на цивилното население в Газа. Този подход в три стъпки е балансиран и реалистичен. Сега той се нуждае от подкрепата на всички страни“, написа председателката на ЕК в социалните мрежи.

Британският външен министър Дейвид Камерън също е на мнение, че „Хамас“ трябва да приеме новото споразумение за прекратяване на огъня.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в същата социална мрежа, че тази пътна карта „предлага лъч надежда и евентуално изход от конфликта“.

От канцеларията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху заявиха, че той е упълномощил преговорния си екип да представи сделката, като същевременно настоява, че войната няма да приключи, докато не бъдат постигнати всички нейни цели, включително връщането на всички заложници и унищожаването на военния и правителствения потенциал на „Хамас“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати