Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Почина Фофи Генимата - лидер на най-голямото ляво движение в Гърция

Свят

Почина Фофи Генимата - лидер на най-голямото ляво движение в Гърция

Снимка:

Фофи Генимата – лидер на най-голямото ляво движение KINAL в Гърция почина в понеделник на 56-годишна възраст, съобщи Катимерини. Тя е била хоспитализирана в болница „Евангелизмос“ от 12 октомври, заради рецидив на основното ѝ заболяване – рак на гърдата, но здравословното ѝ състояние рязко се е влошило. По-рано тази година Фофи Генимата се оттегли от надпреварата за лидерство на KINAL, в което влиза и лявата партия ПАСОК.

Гръцкият политик Фофи Генимата е родена в Атина на 17 ноември 1964 г. и е майка на три деца. Тя е избрана за депутат за първи път с бюлетината на ПАСОК през април 2000 г., а по-късно същия месец става и секретар на гръцкия парламент.

През 2001 г. е член на Централния комитет на ПАСОК, а през 2002 и 2006г. е заместник-кмет на Атина-Пирея.

През август 2003 г. Фофи Генимата участва в 12-членната гръцка делегация в Комитета на регионите на ЕС.

Първият правителствен пост Генимата заема през 2009 г., когато е назначена за заместник-министър на здравеопазването и социалната солидарност в първото правителство на Георгиос А. Папандреу. От 26 юни 2013 г. пък е заместник-министър на националната отбрана.

Фофи Генимата е избрана за председател на ПАСОК през 2015 г., като на 30 август същата година на съвместна пресконференция с президента на ДИМАР Танасис Теохаропулос и с оглед на предстоящите избори в Гърция е обявена изборната коалиция на двете партии под надслов „Демократичен алианс“.

През юли 2017 г. от трибуната на конгреса на Демократичния алианс президентът на ПАСОК  Фофи Генимата обявява създаването на лявото движение KINAL и призовава левите партии и политически движения да се присъединят към него. Освен ПАСОК, участие в политическото движение взимат Потами, Демократическата левица, Движението на социалдемократите, Обновлението, Реформаторите на левицата, Гражданските движения за социалдемокрация, Съюзът за демократична национална реформа и Гласът на демокрацията. След вътрешни избори на 12 ноември 2017 г. Фофи Генимата оглавява KINAL до днес. 

Гръцкото правителство обяви сряда за ден за национален траур, а лидерът на KINAL ще бъде изпратена в последния си път като действащ министър.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема