Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Под критичната точка: ВЕЦ „Каховка“ вече не може да охлажда реакторите на АЕЦ „Запорожие“

Свят

Под критичната точка: ВЕЦ „Каховка“ вече не може да охлажда реакторите на АЕЦ „Запорожие“

Под критичната точка: ВЕЦ Каховка вече не може да охлажда реакторите на АЕЦ Запорожие - Tribune.bg
Снимка:

Под критичната точка: ВЕЦ „Каховка“ вече не може да охлажда реакторите на АЕЦ „Запорожие“

Водният резервоар, който се пълни от язовира "Каховка" в Южна Украйна, вече не може да осигурява вода за охлаждане на реакторите в атомната електроцентрала в Запорожие, съобщи Игор Сирота от „Укрхидроенерго“ - операторът на язовира, цитиран в международните и украински издания.

Той поясни, че нивото на водата е под критичната точка от 12,7 м, което означава, че вече не може да захранва резервоарите в Запорожската атомна електроцентрала за охлаждане на централата.

Язовирът се намира на река Днепър, образувайки резервоар, който осигурява охлаждащата вода за окупираната от Русия Запорожска атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, на около 150 км (90 мили) нагоре по течението.

Наличната вода в охлаждащите басейни в централата и на други места все още може да се използва „за известно време“ за охлаждане на реакторите и басейните за отработено гориво в сградите на реакторите, каза Гроси.

Освен това голямото охлаждащо водохранилище в близост до площадката „в момента е пълно и има достатъчно запаси за захранване на централата за няколко месеца, тъй като шестте реактора са в режим на изключване“, добави той.

МААЕ разполага с екип от експерти в централата.

Язовирната стена, контролирана от Русия, беше разрушена във вторник, а Русия и Украйна се обвиняват взаимно, че стоят зад това, като и двете страни твърдят, че експлозия е причинила пробива.

„Липсата на охлаждаща вода в основните водни системи за охлаждане за продължителен период от време би довела до разтопяване на горивото и неработоспособност на аварийните дизелови генератори“, предупреди Гроси.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати