Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Погребални служби не искат да транспортират тялото на Навални

Свят

Погребални служби не искат да транспортират тялото на Навални

Погребални служби не искат да транспортират тялото на Навални - Tribune.bg
Снимка:

Екипът на руския опозиционер Алексей Навални, който почина на 16 февруари в арктически затвор, заяви, че погребалните служби отказват да транспортират тялото му в църквата, където е насрочено погребението му за 1 март в Москва, предаде АФП.

„Това е истински позор. Шофьорите на катафалките вече отказват да транспортират Алексей от моргата“, оплака се в Telegram Иван Жданов, един от близките сътрудници на починалия опозиционен лидер.

„Първо, не ни позволиха да наемем погребална зала, за да се сбогуваме с Алексей. А сега, когато погребението трябва да се състои в църквата, погребалните агенти ни съобщават, че никаква катафалка няма да закара тялото там“, потвърди екипът му в социалните мрежи.

Според нея колегите на Навални „получават обаждания от неизвестни хора, които заплашват да не транспортират тялото на Алексей никъде“.

Погребението на опозиционера и антикорупционен активист трябва да се състои в петък, 1 март в 14:00 ч. местно време в църква в югоизточната част на руската столица Москва, в квартала, в който Алексей Навални живееше, когато беше на свобода. Два часа по-късно той трябва да бъде погребан в близкото Борисовско гробище.

Откакто тялото на Алексей Навални беше предадено на майка му, екипът на 47-годишния опозиционер е търсил място за „публично сбогуване“, но е получил „отказ“. Те обвиняват властите, че оказват натиск върху ръководителите.

Екипът ѝ призова московчани да присъстват на погребението на опозиционера, а поддръжниците му в други градове и в чужбина да се съберат, за да почетат паметта му.

Тези събирания могат да се окажат неудобни за руските власти две седмици преди президентските избори, на които Владимир Путин трябва да бъде преизбран без конкуренция. По данни на специализираната неправителствена организация OVD-Info в дните след смъртта му са арестувани близо 400 души за публично почитане на паметта му.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати