Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Политическа криза в Италия - Марио Драги подаде оставка, президентът не я прие

Свят

Политическа криза в Италия - Марио Драги подаде оставка, президентът не я прие

Политическа криза в Италия - Марио Драги подаде оставка, президентът не я прие - Tribune.bg
Снимка:

Драги ще направи опит да потърси нов коалиционен партньор

Италианският премиер Марио Драги подаде оставка, след като коалиционния му партньор Движение „Пет звезди” оттегли подкрепата си при вот на доверие към кабинета. Лидерът Джузепе Конте отказа да подкрепи правителствения пакет от икономическа помощ от 23 милиарда евро за семейства и бизнеси, твърдейки, че Драги не прави достатъчно, за да се справи с разходите за кризата.

Бившият шеф на Европейската централна банка ръководи правителство от февруари 2021 г. В изявление Драги каза, че пактът на доверие, който е поддържал правителството е изчезнал. Президентът Серджо Матарела обаче отказа да приеме оставката му.

Държавният глава призова Драги да се обърне към парламента, за да представи ясна картина на политическата ситуация като потърси нов коалиционен партньор.

Очаква се премиерът в оставка да отиде в парламента следващата сряда - и с достатъчна подкрепа може да остане на поста, отбелязва Би Би Си. Изборите трябваше да се проведат в началото на 2023 г., но ако правителството се разпадне, гласуването вероятно ще се проведе тази есен.

БГНЕСБГНЕС

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати