Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Политическо напрежение между Лондон и Атина за скулптурите от Партенона

Свят

Политическо напрежение между Лондон и Атина за скулптурите от Партенона

Политическо напрежение между Лондон и Атина за скулптурите от Партенона - Tribune.bg
Снимка:

Изказване на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис пред Би Би Си за съдбата на скулптурите от Партенона предизвика напрежение между Лондон и Атина, съобщава британската медия.

В отговор премиерът на Великобритания Риши Сунак отмени среща си с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис.

Става дума за скулптурите от Партенона, изнесени от Гърция в началото на XIX век от тогавашния британски посланик в Османската империя лорд Елгин. В момента те се намират в Британския музей, а от десетилетия Атина настоява за връщането им в Гърция.

Пред Би Би Си гръцкият премиер коментира, че за Атина това е въпрос на обединение, където "най-добре може да се възхищавате на тези важни паметници".

"Ако отрежем половината от Мона Лиза и половината е в Лувъра, какво ще стане? Не сме постигнали такъв напредък в преговорите, какъвто бихме искали, но аз съм търпелив“, изтъква Мицотакис в предаване на Би Би Си.

Това е подразнило британския премиер Сунак, предава Би Би Си. Затова от правителството предложили на гръцкия премиер Мицотакис среща със заместник министър-председателя Оливър Даудън.

От своя страна гръцкият премиер е изразил разочарованието си от случилото се в официално изявление, предаде гръцката обществена телевизия ЕРТ.

"Позициите на Гърция по въпроса за скулптурите от Партенона е добре известна. Надявах се да имам възможност да ги обсъдя с британския си колега", подчертава Кириакос Мицотакис.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети