Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Полша е доставила на Киев военно оборудване за 7 млрд. долара

Свят

Полша е доставила на Киев военно оборудване за 7 млрд. долара

Полша е доставила на Киев военно оборудване за 7 млрд. долара - Tribune.bg
Снимка:

Полските медии съобщават, че от началото на конфликта в Украйна Варшава е доставила на Киев военно оборудване на стойност около 7 милиарда долара. В същото време Полша отдавна заема една от най-твърдите позиции срещу Москва и е основният поддръжник на въоръжаването на Украйн, пише „Military Watch Magazine“.

Съобщава се, че Киев е получил от съседката си 200 танка Т-72, няколко самоходни артилерийски системи "Гвоздика", ракетни установки за залпов огън "Град" и ракети, съвместими с изтребителите МиГ-29 и Су-27 на украинските военновъздушни сили.

В същото време се подчертава, че прехвърлените на Украйна Т-72 представляват около половината от целия полски бронетанков арсенал, който превъзхожда подобно въоръжение на по-голямата част от останалите страни-членки на НАТО. Полша и други бивши членове на Варшавския договор, създаден от СССР след НАТО, за да се противопостави на западния блок, се считат за най-подходящите доставчици на оръжие, тъй като техните системи от съветската епоха са съвместими с тези, които са на въоръжение в Украйна.

Т-64 са гръбнакът на украинските танкови части, а преди началото на конфликта на въоръжение са около 750 танка. Т-72 се разполагат в по-малък брой и са ценени заради по-ниските изисквания за поддръжка в сравнение с предшествениците си. Полша произвеждаше Т-72 по лиценз, въпреки че в самата Полша и Украйна те се смятат за остарели, особено в сравнение с по-модерни руски танкове като Т-72Б3М и Т-90М.

Полската армия е запазила значително количество Т-72 благодарение на плановете си да закупи американски танкове M1A2 Abrams, които да ги заменят. Новите танкове имат по-високи разходи за поддръжка и се нуждаят от екипаж от четирима души вместо от трима, но технологично са с десетилетия по-напред от съветските Т-72. Освен това се обсъжда възможността Полша да достави по-късно танкове PT-91 - подобрена версия на Т-72.

Русия твърди, че Полша планира да присъедини отново Западна Украйна, която ѝ е принадлежала преди Втората световна война. Руски източници постоянно съобщават, че значителен брой полски бойци, включително частни военни формирования, участват във военните действия в Украйна. Има голяма вероятност те да използват оръжия, доставени от Варшава.  


Топ новини

виж още