Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Полша е отворена към разполагане на ядрени оръжия на нейна територия

Свят

Полша е отворена към разполагане на ядрени оръжия на нейна територия

Полша е отворена към разполагане на ядрени оръжия на нейна територия - Tribune.bg
Снимка:

Полша е отворена към приемането на ядрени оръжия, ако НАТО реши да ги разположи на нейна територия , заяви президентът Анджей Дуда в интервю, предаде АФП.

Полша, която е член на НАТО и твърд поддръжник на Украйна, има обща граница както с руския ексклав Калининград, така и с Беларус, съюзник на Москва.

"Ако нашите съюзници решат да разположат ядрени оръжия на наша територия като част от ядрено споделяне, за да подсилят източния фланг на НАТО, ние сме готови да го направим", каза Дуда в интервюто, публикувано от вестник "Факт".

Дуда говори пред полските медии след посещение в Ню Йорк, където проведе срещи в ООН и обсъди войната в Украйна с бившия американски президент Доналд Тръмп. През март той посети Вашингтон, където се срещна с президента на САЩ Джо Байдън.

Дискусиите за ядрено сътрудничество между Полша и САЩ се водят "от известно време", каза той.

"Вече няколко пъти съм говорил за това. Трябва да призная, че когато ме попитаха за това, заявих нашата готовност. Русия все повече милитаризира Калининград. Напоследък тя премества ядрените си оръжия в Беларус", добави президентът.

През юни 2023 г. руският президент Владимир Путин потвърди, че Русия е изпратила тактически ядрени оръжия в Беларус, която граничи с Украйна и Полша.

По време на последната среща на върха на НАТО във Вилнюс съюзниците се ангажираха да "предприемат всички необходими стъпки, за да гарантират надеждността, ефективността, безопасността и сигурността на мисията за ядрено възпиране". 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Полша, флаг
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети