Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Полският президент е поискал американско ядрено оръжие на територията си

Свят

Полският президент е поискал американско ядрено оръжие на територията си

Полският президент е поискал американско ядрено оръжие на територията си - Tribune.bg
Снимка:

Полският президент Анджей Дуда заяви, че е поискал от САЩ да разположи ядрено оръжие на територията на страната. Провокативното изявление идва в момент на напрежение между Запада и Русия и на фона на опасенията от ядрена война. Служител на Белия дом коментира, че не знае такова искане да е отправено. САЩ и НАТО заявиха, че не се планува разполагане на ядрени оръжия в бившите комунистически страни. Експерти смятат, че ядрените бойни глави не биха били достатъчно ефективни от военна гледна точка, ако са разположени близо до Русия, пише „Гардиън“, цитиран от „24 часа“.

Изявлението на полския президент изглежда е отговор на заплахата, която руският президент отправи. Припомняме, че Владимир Путин заплаши, че ще използва всичките си налични оръжия, ако Западът не спре да се меси в конфликта с Украйна.   

Администрацията на президента Байдън се опитва да избегне ескалацията на конфликта с Кремъл, като същевременно снабдява Украйна с модерно оръжие и допълнително финансиране.

Искането на Полша за ядрено оръжие на територията й последва, след като съседна Беларус направи промени в Конституцията си и разреши на Русия да разположи ядрени оръжия на беларуска територия.

Полският президент, заяви че има възможност Полша да участва в така нареченото "ядрено споделяне", при което пилоти от страна домакин се обучават да изпълняват полети с американски ядрени бомби, които се съхраняват на нейна територия.  

Разполагането на американски ядрени оръжия в Полша обаче би било нарушение на Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО) и на Учредителния акт на НАТО и Русия от 1997 г. В този акт НАТО заявява, че няма да разполага ядрени оръжия на територията на новите членове на алианса. Междувременно Русия наруши ангажиментите си по Учредителния акт.  

Белият дом предупреди, че ще има "катастрофални последици" в случай, че Путин реши да използва ядрено оръжие, но не уточни в какво ще се изразяват тези последици.

В действителност е малко вероятно НАТО да се включи в конфликта пряко, тъй като това ще изисква съгласието на всички 30 членове от алианса.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати