Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Поредна жертва на Еверест заради задръстване (СНИМКА)

Свят

Поредна жертва на Еверест заради задръстване (СНИМКА)

Поредна жертва на Еверест заради задръстване (СНИМКА) - Tribune.bg
Снимка:

Тази седмица над 300 алпинисти чакаха реда си в „Зоната на смъртта“

Пореден починал алпинист на връх Еверест. Робин Фишър почина при слизане от върха, съобщават световните информационни агенции.

44-годишният Фишър е загинал от изтощение заради твърде дълго изкачване и трудно слизане в т.нар. "Зона на смъртта", известна с ниските нива на кислород, на височина 8600 м. Той бил придружаван от шерпи, които сменили кислородната му бутилка и му предложили вода, но не могли да го спасят.

Вестник „Гардиън“ отбеляза, че причина за смъртта на алпинистите в Хималаите са били тежките климатични условия и струпването на хора по пътя, заради които алпинистите прекарват повече време от обичайното на твърде голяма височина, където има сериозен риск от смърт от сърдечна недостатъчност заради изтощение, недостиг на кислород и обезводняване.

Броят на загиналите на най-високия връх тази седмица достига 7 човека.

Преди ден близо 320 алпинисти очаквали реда си, подредени един след друг в "Зоната на смъртта". Подобряването на метеорологичните условия е накарало мнозина катерачи с разрешение да изкачат върха да се отправят едновременно към Еверест и това е довело до задръстването. Някои алпинисти са чакали между 3 и 4 часа, за да стигнат до върха, което е довело до случаи на измръзване. За изкачването на Еверест няма квотни ограничения, което също допринася за подобни инциденти. 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети