Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Последни часове на евакуация от Кабул на фона на заплахата от терористична атака на летището

Свят

Последни часове на евакуация от Кабул на фона на заплахата от терористична атака на летището

Снимка:

Влошена ситуация  остава обстановката на летището в Кабул след предупреждението за терористичната атака

Редица страни, сред които Великобритания, Съединените щати и Австралия, предупредиха за опасността и посъветваха гражданите си да не пътуват до летището, а тези, които са там, да го напуснат незабавно.

Предупреждението идва в момент, когато евакуациите набират скорост, броени дни преди изтичане на крайния срок за изтеглянето на американските войници от страната.

Белгия и Дания завършиха последните си евакуационни полети, а холандските полети също приключват днес.

Германия не потвърди плановете си, но се смята, че днешните четири полета ще са последни и до утре армията ще се е изтеглила, пише Би Би Си.

Френският премиер Жан Кастекс заяви по националното радио тази сутрин, че последният самолет ще замине утре вечер.

Същевременно два унгарски военнотранспортни самолета евакуираха хора от Афганистан. Те вече се върнаха в Унгария заедно с всички унгарски войници, участвали в операцията, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Над 82 хил. души вече са изведени от страната. Още над 10 хил. чакат да бъдат евакуирани, съобщи Пентагонът. Същевременно германският парламент гласува за изпращането на 600 войници в помощ на евакуацията от Афганистан.

Продължават и икономическите ограничения за режима на талибаните.  

Световната банка спря финансовата помощ за Афганистан, заради опасения относно „перспективите за развитие на страната, особено за жените“.

Преди това Международният валутен фонд също замрази средствата си за Афганистан заради натиска от САЩ. Това е поредният удар за икономическите перспективи на страната под управлението на талибаните.  

БГНЕСБГНЕС


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още