Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Последно Заев не подаде оставка: Няма да дадем държавата на Мицкоски и Груевски

Свят

Последно Заев не подаде оставка: Няма да дадем държавата на Мицкоски и Груевски

Снимка:

Опозицията внесе искане на вот на недоверие

„Заради жаждата за власт те (Мицкоски и Груевски) са готови да жертват държавата, а народът да страда“. Това написа премиерът на РСМ Зоран Заев.  Малко преди това стана ясно, че той се е отказал да подава оставка, а  опозицията е внесла искане за вот на недоверие срещу ръководения от него кабинет.

„През последните дни станахме свидетели как са поставени под опасност Преспанският договор, Договорът за приятелство и добросъседство с България, Охридското споразумение, проектът едно общество за всички, както и мирът на гражданите в страната и добрите отношения със съседите. Тази държава, обаче има народ и граждани, демократи, борци, политици и партии, които няма да позволят Мицкоски, Апасиев и Груевски да поробят и унищожат държавата отново“, пише още Заев и подчертава, че „зад тази кауза гордо се изправят мнозинството от гражданите и мнозинството от депутатите в парламента“. „Демокрацията, свободата, солидарността и заедността са нашите ценности“, пише още той.

Въпреки решението да подаде оставка, която трябваше да внесе днес след неуспех на местните избори, днес Заев размисли по въпроса, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ внесе в парламента искане за гласуване на вот на недоверие на правителството, предаде БГНЕС.

Под искането са се подписали 61 народни представители. В македонския парламент има общо 120 депутати. „Внесохме искането за гласуване на недоверие на кабинета на Зоран Заев. Очакваме председателят на парламента да свика заседание, на което да бъде гласувано недоверието. След това ще започнат преговори за съставяне на ново политическо правителство“, каза депутатът и зам.-председател на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски. Според него в момента се „водят интензивни преговори и до четвъртък очаква това мнозинство от 61 народни представители да се увеличи“.

В мотивите за гласуване на вот на недоверие подписалите се твърдят, че „местните избори са били референдум срещу правителството на Заев и неговата политика“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема