Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Потвърдените случаи на китайския коронавирус вече са 14 573 в 27 държави

Свят

Потвърдените случаи на китайския коронавирус вече са 14 573 в 27 държави

Снимка:

Първи смъртен случай извън Китай, починалите са общо 305

Бързо расте официалният брой на заразените с китайския коронавирус. Потвърдените случаи вече са 14 573 в 27 страни. Заразени са хора на всички континенти, в няколко европейски страни има болни пациенти – Германия, Франция, Италия, Испания, Великобритания, Финландия и Швеция.

Първата смърт, причинена от коронавируса извън Китай беше регистрирана във Филипините. Там е починал 44-годишен мъж от Ухан, съобщи филипинският клон на Световната здравна организация. Починалият е един от двамата пациенти на територията на Филипините, за който беше потвърдено, че е заразен. Смъртта му е настъпила късно на 1 февруари.

След потвърждаването на осми заразен в САЩ Пентагонът ще оборудва карантинни помещения за 1000 души. Вирусът е открит в жител на Бостън, който е пътувал до Ухан, а след завръщането си от Китай е потърсил медицинска помощ и оттогава е под карантина. Всички, които са били в близък контакт с него, също са изолирани и под лекарско наблюдение.

Китайският президент Си Цзинпин одобри изпращането на 1,4 хиляди военни лекари в Ухан, които да работят за лечението на коронавирус в специализираната болница „Хошеншан“. Новото лечебно заведение беше официално открито в неделя, съобщи китайското Министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости.

Китай построи ударно две огромни болници за лечение на заболели с коронавируса. В строителството бяха ангажирани над 1000 работници, а срокът за построяване беше една седмица.

Българските студенти, които бяха евакуирани от Китай със самолет на френските авиолинии, ще бъдат транспортирани с военния самолет „Спартан“ към България.

В събота правителството обяви четвърта от общо пет степени на опасност заради коронавируса, което означава предупреждение за преустановяване на пътуванията в Китай (освен при крайна необходимост). Всички граждани, които се връщат от Китай или държава, където има коронавирус, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още