Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Потвърдените случаи на КОВИД-19 по света надминаха 200 милиона

Свят

Потвърдените случаи на КОВИД-19 по света надминаха 200 милиона

Снимка:

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в света е надхвърлил 200 милиона. Това показват данните на американския университет „Джонс Хопкинс“. Според експертите скоростта на разпространение на заразата се е увеличила заради варианта Делта.

Най-малко 2,6% от световното население е заразено с коронавирус: ако всички заразени са жители на една страна, тя би била осмата по население в света. Специалистите алармират, че сред основните проблеми е, че масовите имунизации забавят пандемията и помагат да се предотвратят смъртни случаи, но няма достатъчно ваксини за всички.

Университетът „Джонс Хопкинс“, който използва официалните статистически данни в своите изчисления, съобщава, че над 4,2 милиона души са починали от коронавируса по целия свят. През май тази година обаче учени от Вашингтонския университет заявиха, че информацията за смъртните случаи от КОВИД-19 в света е намалена наполовина.

Най-големият седмичен брой случаи е регистриран в САЩ, Бразилия, Индонезия, Индия и Иран. Тези държави представляват около 38% от всички ежедневно нови случаи. Прави впечатление, че в САЩ повечето диагнози са сред хора, които не са били ваксинирани.

На този фон Световната здравна организация заяви, че богатите държави все още не трябва да предлагат на населението си трета ваксина, така че изоставащите да могат да получат необходимите препарати и да ваксинират поне 10% от населението. Някои държави, включително Германия, възнамеряват да започнат третата вълна от ваксинации през есента, но ръководителят на СЗО Тедрос Адан Гебреесус смята, че това е погрешно.

„Разбирам желанието на правителствата на всички страни да защитят своите граждани от опцията Делта“, каза Гебреесус. „Но не можем да се съгласим, че държавите, които вече са получили повечето от световните доставки на ваксини, ще използват още повече.“  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още