Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Повдигнаха обвинения на премиера и на трима бивши министри за експлозията в Бейрут

Свят

Повдигнаха обвинения на премиера и на трима бивши министри за експлозията в Бейрут

Повдигнаха обвинения на премиера и на трима бивши министри за експлозията в Бейрут - Tribune.bg
Снимка:

Ливански съдия обвини настоящия ливански премиер Хасан Диаб и трима бивши министри в престъпна небрежност във връзка с експлозията на пристанището в Бейрут през август, при която загинаха 200 души и беше разрушена значителна част от столицата, предоха световните агенции.

Премиерът Хасан Диаб Премиерът Хасан Диаб

Съдебни източници съобщиха, че четиримата ще бъдат разпитани през следващата седмица относно предупреждениятa, които са получaвали за опасното съхранение на амониев нитрат в склад.

Другите обвинени са бившият финансов министър Али Хасан Халил и бившите министри на благоустройството Гази Зайтер и Юсе Фенианос.

Зайтер заяви, че ще направи изявление, след като обвиненията му бъдат представени официално. Той оглави министерството на благоустройството и транспорта през 2014 г., малко след пристигането в Бейрут на натоварения с химикали кораб, взривил се на пристанището.

Според ливанските власти химикалите са били съхранявани неправилно в продължение на години на кораба в пристанището, което се намира в центъра на Бейрут.

Съдебен източник заяви пред агенция Франс прес, че обвиняемият е получил "няколко писмени известия, които го предупреждават да не отлагат изхвърлянето на амониевия нитрат". Той обаче не е предприел никакви действия, казва източникът и добавя, че съдията ще започне разпити в понеделник.

Засега няма коментари от Фенианос и Халил. След представянето на обвиненията премиерът Хасан Диаб заяви, че съвестта му е чиста във връзка. Той добави, че винаги е запазвал прозрачност по темата с експлозията и е изненадан от обвинението.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати