Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Повишена сеизмична активност се наблюдава западно от Солун

Свят

Повишена сеизмична активност се наблюдава западно от Солун

Снимка:

От началото на август тази година районът западно от Солун показва известна сеизмична активност, съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАН, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология“ в Геофизичен институт (дн.НИГГГ-БАН), цитирана от Агенция „Фокус“.

След три земетресения с магнитуди 3.0-3.4 и няколко по-слаби, на 10 август, понеделник, последва земетресение с магнитуд 4.4 според Евро-Средиземноморския сеизмологичен център и магнитуд по скалата на Рихтер 4.0 според сеизмологичната лаборатория на Атинския университет. Трусът е усетен в епицентралния район с интензивност под V степен; следователно повреди не би следвало да има. Усетен е на места в Албания, Косово, Северна Македония, България. За около 3 денонощия националната лаборатория от Атина съобщава за 23 вторични труса.

Днес в същото огнище са регистрирани още два вторични труса с магнитуд 2.5 – в 1 часá след полунощ и около 9 сутринта. Активирана е горната част на земната кора до дълбочини 15-17 км.

Сеизмологичната общност трябва да извършва специални наблюдения над готовността на активирания район за продуциране в бъдеще на по-силни земетресения, смята специалистът. Още повече, че в района липсва активност вече 17 месеца, а през последните 15 години максималният земетръсен магнитуд е 4.4, при това само за трети път.            


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още