Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Прага се страхува за живота на кмета си

Свят

Прага се страхува за живота на кмета си

Снимка:

Ондржей Коларж: Полицията ме пази от руски убиец

Чешкото издание „Респект“ разкрива, че в Прага е пристигнал гражданин на Русия с дипломатически паспорт, за да отрови кмета на столицата, съобщи „Дойче веле“. Това според местното издание е причината кметът на града и ръководителят на VI район на столицата да са поставени под денонощна охрана.

Според службите за сигурност на Чехия, двамата политици през последните месеци са възмутили Москва, защото се предвижда демонтирането на паметника на маршал Конев в Прага и преименуването на площада „Под кестените“ пред руското посолство в чест на Борис Немцов.

В публикацията на "Респект" се твърди, че преди около 3 седмици на международното летище „Вацлав Хавел“ е пристигнал „сътрудник на руските специални служби“ с руски дипломатически паспорт. Автомобил на посолството го е докарал в сградата на дипломатическото представителство в Прага. Според източници на „Респект“, в багажа си мъжът може да е донесъл рицин, който е силно отровен.

След пристигането на мъжа, чието име не се съобщава, кметът Зденек Гржиб и ръководителят на VI район Ондржей Коларж са поставени под 24-часова охрана от страна на чешките специални служби.

Чешкият новирански сайт Novvinky.cz цитира прессекретаря на кмета на града, според когото Гржиб за известно време трябвало да се движи с охрана. Кметът трябвало да ходи на работа с автомобил, въпреки че по-рано ползвал градския транспорт.

Руското посолство в Чехия нарече информацията за подготовката на убийствата „възмутителни и измамни инсинуации“.

"Беше установено, че тук има руснак, чиято цел е да ме убие. И не само мен, но и Гржиб, и Новотни", каза в интервю за телевизия Prima шефът на общинския район Прага-6 Ондржей Коларж.

По-рано за това, че е бил под полицейска защита, каза в интервю за руската служба на BBC и кметът на Прага Зденек Гржиб. В същото време кметът не потвърди съобщения, че тази защита му е отредена заради заплаха от страна на Русия.

Чешката полиция все още не е потвърдила или опровергала сведенията, че двама пражки политици са взети под охрана поради факта, че руснаците възнамеряват да ги убият.

Зденек Гржиб ръководи преименуването на площада, на който се намира руското посолство в Прага, на площад „Борис Немцов”.

Павел Новотни – ръководещ друг район на Прага - предлага в управлявания от него район да издигнат паметник на войниците от армията на генерал Власов, които през май 1945 г. помогнаха на въстаниците да освободят Прага от германския гарнизон.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още