Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Правилата за роуминг в ЕС се удължават до 2032 година

Свят

Правилата за роуминг в ЕС се удължават до 2032 година

Правилата за роуминг в ЕС се удължават до 2032 година - Tribune.bg
Снимка:

От 1 юли влизат в сила подобрени роуминг регулации, които удължават до 2032 година валидността на актуалното решение "Roam-like-at-home" - схемата, която позволява на жителите на ЕС и Европейската икономическа зона да се обаждат, ползват мобилен интернет и изпращат съобщения без допълнително заплащане докато се намират в друга страна от общността.

Новите правила обещават да осигурят значителни ползи за европейските бизнеси и жители, които ще получат по-добро преживяване в роуминг със същото качество на услугите като това в тяхната страна. Ще се подобри и достъпът до спешни повиквания в целия ЕС и ще се гарантира предоставянето на ясна информация за услугите, които евентуално са предмет на допълнителни такси.

Преразгледаният регламент за роуминг коригира максималните цени на едро, за да гарантира, че предоставянето на роуминг услуги на дребно на вътрешни цени е устойчиво за операторите в целия ЕС.

Европейската комисия ще следи ситуацията и, ако е уместно, ще представи ново законодателно предложение за регулиране на горните граници на цените на едро и евентуално други аспекти на роуминг пазара.

След въвеждането на правилата за „роуминг като у дома“, около 170 милиона души са се възползвали от предимствата да поддържат връзка по време на пътуванията си из Европа, като плащат същите цени както у дома. Системата работи в цялото Европейско икономическо пространство, което включва всички 27 страни от ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Политиката беше много успешна, като например използването на роуминг на данни се увеличи 17 пъти през лятото на 2019 г. в сравнение с лятото преди премахването на таксите за роуминг.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети