Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Правителството в Атина оцеля след вота на недоверие

Свят

Правителството в Атина оцеля след вота на недоверие

Правителството в Атина оцеля след вота на недоверие - Tribune.bg
Снимка:

Опозицията го поиска заради снежното бедствие, цените на тока и безработицата

Правителството в Атина оцеля след вот на недоверие в парламента, като бе подкрепено в зала от 156-те депутати на управляващата партия „Нова Демокрация“, съобщи БНР. Предложението, внесено от лидера на основната опозиционна партия Алексис Ципрас, не успя да получи нужните му девет гласа, като само 142 депутати в 300-местния парламент го подкрепиха.

Остри критики срещу цялостната политика на кабинета на Кириакос Мицотакис отправиха депутатите от опозицията, като според тях правителството не успява адекватно и полезно да реагира на кризи.

Социалистите обвиниха управляващите за енергийната криза, високите цени на стоките от първа необходимост и за високата безработица.

Лидерът на лявата партия „МЕРА 25“ /Европейски фронт за реалистично неподчинение/ Янис Варуфакис открои кризата в  здравната система, която по думите му е оставена на саморазпад, за да печелят частните клиники. Той бе подкрепен от Кириакос Велопулос от националистическата партия „Гръцко решение“, който изтъкна, че страната се управлява от правителство на грешките, което е безсилно пред ковид пандемията с над 23 хиляди смъртни случая. Опозицията обвини Мицотакис и заради хаоса, предизвикан от снежната буря, която затрупа ключова атинска магистрала и остави хиляди хора без електричество в продължение на дни.

Премиерът Мицотакис отговори, че Гърция обичайно е засегната от земетресения и летни горски пожари. Той се ангажира, че страната да инвестира 1,7 млрд. евро в инфраструктура за гражданска защита.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати