Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Пред фалит: Компанията „Северен поток 2“ обмисля неплатежоспособност

Свят

Пред фалит: Компанията „Северен поток 2“ обмисля неплатежоспособност

Пред фалит: Компанията Северен поток 2 обмисля неплатежоспособност - Tribune.bg
Снимка:

Поради изострената геополитическа ситуация и наложените санкции компанията, стояща зад газопровода „Северен поток 2“, обяви, че прекратява договорите със своя персонал, съобщава ТАСС. Министърът на икономиката на Швейцария Ги Пармелен е коментирал в интервю за местния радиоканал RTS, че 140 души, служители на „Северен поток 2“ в кантона Цуг са останали без работа.

Преди нахлуването в Украйна, САЩ санкционираха компанията „Северен поток 2“, което предизвика вълна от икономически санкции от страна на Запада.

Компанията „Северен поток 2", която е регистрирана в Швейцария и е собственост на руския държавен газов гигант  „Газпром" и пет европейски акционери - Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall DEA, завърши през миналата година проекта на стойност 11 милиарда долара, който е предназначен да удвои капацитета за изпомпване на природен газ от Русия за Германия. Проектът „Северен поток 2“ все още чака сертифициране от Германия и от ЕС, а вчера британско-нидерландският енергиен гигант Shell обяви, че се отказва от своя дял.

Източници на агенция Ройтерс твърдят, че „Северен поток 2“ е наела финансов консултант за уреждане на редица задължения и може да започне официално процедура по несъстоятелност в швейцарски съд още тази седмица. От агенцията уточняват, че не е ясно дали всички предприятия, свързани със „Nord Stream 2“ AG, ще бъдат закрити и как „Газпром“ планира да продължи с поддръжката на газопровода.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети компания
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати