Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Предотвратиха отвличане на белгийския правосъден министър, бил мишена на наркомафията

Свят

Предотвратиха отвличане на белгийския правосъден министър, бил мишена на наркомафията

Предотвратиха отвличане на белгийския правосъден министър, бил мишена на наркомафията - Tribune.bg
Снимка:

Опитът за отвличане е свързан със залавянето на наркотици за 13 милиарда евро

Може да звучи като  холивудски филм, но е реалност – така най-общо коментират изданията в Белгия опита да бъде отвлечен министърът на правосъдието от наркомафията.

В близост до дома му е намерена кола с автомати Калашников и други оръжия.

Опитът за отвличане на Венсан ван Кикенборн е свързан с разследване, довело задържането на стотици участници в мрежа за разпространение на наркотици и залавянето на наркотични вещества за 13 милиарда евро. Наскоро министърът обяви война на ширещата се наркопрестъпност. Никога не си бях представял подобно нещо, за наркотрафикантите вече не е достатъчно да владеят пристанището в Антверпен, а искат да овладеят обществото, коментира министърът. Според него нападателите целят да посегнат на гражданите, както правят терористите. Очакват да намалим натиска, но това няма да стане, живеем в правова държава, а не в страна на картелите, добави той.

Белгийският главен прокурор Ерик ван Льо поясни, че Белгия се е превърнала в място за разпределение в Европа на кокаина от Южна Америка, внасян през пристанището в Антверпен. Освен това търговията с кокаин е посяла семената за други форми на престъпност, като пране на пари, корупция и измами с недвижими имоти.

Федералната прокуратура заяви след първоначалното разследване на осуетеното отвличане, че „тази заплаха трябва да се приеме сериозно“. Заедно със съпругата и децата си Ван Кикенборн сега е под полицейска защита на неизвестно място. Политикът засега е отменил публичните изяви.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати