Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Председателят на чешкия сенат: Правомощията на президента Земан да бъдат прекратени

Свят

Председателят на чешкия сенат: Правомощията на президента Земан да бъдат прекратени

Снимка:

Чешкият сенат, който е горната палата на чешкия парламент, трябва да инициира процедура за отнемане на президентските правомощия от Милош Земан, обяви председателят му Милош Встрчил.

„Чешкият президент вече няма да може да изпълнява задълженията си, а вероятността да се върне на работа в близките седмици е малка“, твърди Встречил.

Това се случва, след като по-рано 77-годишният президент беше приет в Централната военна болница в Прага, където беше настанен в интензивно отделение. Миналата седмица болницата обяви, че здравословното състояние на Земан е стабилно.

Междувременно чешката полиция е започнала разследване на президентската администрация във връзка с евентуални нарушения при информирането на обществото за здравословното състояние на президента, съобщи Ройтерс.

„Вземайки предвид новата информация, която беше обявена на пресконференция на ръководителя на Сената на републиката, полицията ще започне разследване относно възможни незаконни действия, които могат да се разглеждат като признаци на криминални престъпления срещу републиката“, се казва в изявление на полицията.

Малко след като президентът бе приет в болница, премиерът Андрей Бабиш съобщи, че „Земан е в състояние да изпълнява президентските си задължения“ още преди излизане на официално изявление от болницата.

По-късно чешката медия Deník N съобщи, позовавайки се на свой неназован източник в болницата, че Милош Земан страда от чернодробна енцефалопатия, а един от симптомите може да е дезориентация и несвързано говорене.

Земан беше хоспитализиран на 10 октомври сутринта, веднага след среща с премиера Андрей Бабиш. Медиите твърдят, че Земан е бил в безсъзнание при пристигането си в болницата, но ръководителят на президентския кабинет Вратислав Минард обясни, че той просто бил заспал.

Директорът на болницата и лекуващият лекар на президента проф. Мирослав Заборал съобщиха, че Земан е хоспитализиран по тяхна препоръка и настанен в интензивното отделение. И директорът, и лекарят отказаха да коментират диагнозата без изричното съгласие на президента.

Попадането на Милош Земан в болница се случва във важен за Чехия политически момент – отсъствието му блокира сформирането на ново правителство след проведените на 8 и 9 октомври парламентарни избори. Сега парламентът предстои да реши дали трябва да предаде президентските пълномощия на друг представител на държавата, както е предвидено в Конституцията. Държавният глава може да бъде освободен с обикновено мнозинство при гласуване в двете камари на парламента.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема