Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Председателят на ЕК посети Киев и поздрави Украйна за военните ѝ успехи

Свят

Председателят на ЕК посети Киев и поздрави Украйна за военните ѝ успехи

Председателят на ЕК посети Киев и поздрави Украйна за военните ѝ успехи - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави Украйна за постигнатите в последно време военни успехи във войната с Русия. Тя съобщи, че Европейският съюз ще осигури 100 млн. евро за възстановяване на украински училища, в допълнение към одобрения от Европейския парламент заем от 5 милиарда евро, за да покрие Украйна спешните нужди, възникнали заради войната. Това стана по време на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

Пред председателят на ЕК президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че неговата страна иска да се присъедини към европейския единен пазар, преди да бъде взето решение дали на Киев да бъде предоставено пълноправно членство в ЕС.

„За нас неотложен въпрос е въпросът за присъединяването на Украйна към единния пазар на ЕС, докато сме на път да получим статут на член на ЕС. Сигурен съм, че това ще се случи и ще бъде една от най-важните победи на нашата страна“, заяви той пред гостуващия ръководител Урсула фон дер Лайен.

Председателят на ЕК увери, че разкъсваната от война Украйна ще има подкрепата на Брюксел толкова дълго, колкото е необходимо.

„Никога няма да можем да се сравним с жертвите, които правят украинците, но това, което можем да Ви кажем е, че ще имате до себе си европейските си приятели, докато е необходимо“, заяви тя.

По време на третото си посещение в Киев от началото на войната Урсула фон дер Лайен беше удостоена с ордена „Княз Ярослав Мъдри“ за ролята ѝ в подкрепата за Украйна.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети