Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Председателят на клуб "Иван Михайлов" в Битоля с обвинение в расизъм

Свят

Председателят на клуб "Иван Михайлов" в Битоля с обвинение в расизъм

Председателят на клуб Иван Михайлов в Битоля с обвинение в расизъм - Tribune.bg
Снимка:
БГНЕС

Обвинение в расизъм и ксенофобски прояви е повдигнала прокуратурата в Република Северна Македония срещу председателя на Българския културен клуб в Битоля "Иван Михайлов" Люпчо Георгиевски, предаде БГНЕС. Той трябва да се "яви като обвиняем по това дело на 16-ти този месец" в прокуратурата в Битоля. В противен случай той ще бъде докаран принудително, пише в призовката на прокуратурата, която е изпратена в началото на декември.

Българският клуб "Иван Михайлов" в Република Северна Македония /РСМ/ бе създаден преди три години, но след неговото официално откриване през месец април тази година бе организирана институционална и медийна атака срещу ръководството и симпатизантите на клуба. Само десетина дни след откриването му входната врата бе подпалена, а извършителят Ламбе Алабаковски бе освободен. Преди две седмици имаше стрелба с огнестрелно оръжие срещу другия български клуб в Охрид - "Цар Борис Трети".

До момента няма нито задържани, нито официално разграничаване от страна на официалните власти от тези терористични действия срещу българските клубове.
Миналата седмица западни дипломати изпратиха в Брюксел подробен доклад за случващото се през последните месеци в РСМ, а в най-скоро време се очаква еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Валхеи да приеме представителите на българската общност в РСМ. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети