Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Председателят на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси пристигна на визита в Тайван

Свят

Председателят на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси пристигна на визита в Тайван

Председателят на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси пристигна на визита в Тайван - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси пристигна в Тайван. Посещението ѝ идва на фона на предупрежденията на Пекин да не го прави, за да не подкопае подкопае китайско-американските отношения.

Президентът на САЩ Джо Байдан по-рано заяви, че визитата не Пелоси не бива да тревожи Китай, защото Васшингтон не е променил политиката си за Тайван.

Делегацията на Пелоси беше посрещната от външния министър на Тайван Джоузеф Ву и Сандра Оудкирк, висш представител на САЩ в Тайван.

„Посещението на нашата делегация на Конгреса на САЩ в Тайван почита непоколебимия ангажимент на Америка да подкрепя жизнената демокрация на Тайван“, каза Пелоси в изявление малко след кацането.

Според съобщения от китайските държавни медии, изтребители Су-35 на страната са пресекли Тайванския пролив, докато самолетът на Пелоси е кацал в Тайпе, но информацията не е официално потвърдена. 14 часа преди визитата ѝ Тайвански медии публикуваха данни, че 4 изтребителя са влезли в тяхното пространство.  

Въпреки съобщенията и не съмненията за достоверността им Пелоси кацна безопасно и е заснета на летището. Малко по-късно тя се качи в автомобил и потегли с делегацията си от аеропорта.  

Посещението ѝ е историческо. От 25 години насам тя е първият лидер на Камарата на представителите, който посещава Тайван.

Припомняме, че Китай твърди, че самоуправляващият се Тайван е негова собственост и а говорител на външното министерство каза по-рано тази седмица, че всяко посещение на Пелоси би било „груба намеса във вътрешните работи на Китай“. Той отправи дори предупреждение, че армията няма да седи с кръстени ръце.

Китайското външно министерство също така призова САЩ да спазват принципа за един Китай и разпоредбите на трите китайско-американски съвместни комюникета и да спрат да използват „тайванската карта“ за „контрол на Китай“.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Реалистична ли е инфлацията от 17% за година?
Покажи резултати Скрий резултати