Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Предупреждение: Близо 1 милион потребители на Фейсбук с откраднати пароли

Свят

Предупреждение: Близо 1 милион потребители на Фейсбук с откраднати пароли

Предупреждение: Близо 1 милион потребители на Фейсбук с откраднати пароли - Tribune.bg
Снимка:

META компанията-майка на Фейсбук заяви, че ще уведоми приблизително 1 милион потребители на Фейсбук, че идентификационните им данни може да са били компрометирани поради проблеми със сигурността с приложения, изтеглени от софтуерните магазини на Apple и Alphabet.

Компанията обяви в петък (7 октомври), че е идентифицирала повече от 400 вируси в приложения за Android и iOS тази година, които са насочени към интернет потребители, за да откраднат информацията им – пароли и имейли, пише Блумбърг.

Meta каза, че е информирала Apple и Google за проблема, за да улесни премахването на приложенията.

Проблемните приложения най-често работят като редактори на снимки, мобилни игри, тракери за здравето на потребителите, посочиха от Фейсбук.

Apple посочи, че 45 от 400 проблематични приложения са били на нейния App Store и вече са премахнати. Google премахна всички злонамерени приложения, каза говорител на компанията.

„Киберпрестъпниците знаят колко популярни са този тип приложения и ги използват, за да измамят хората и да откраднат техните акаунти и информация”, казва Дейвид Агранович, директор на отдела за прекъсване на глобалните заплахи в Meta.

Типична измама се случва например, когато потребителят качи своя снимка, за да я редактира със злонамерено приложение. Обикновено тогава се появява фалшив прозорец за вход, който подвежда потребителя да предостави потребителското си име и парола.

Meta обещава, че ще сподели със засегнатите потребители съвети как да избегнат повторно компрометиране, като се научат да разпознават по-добре проблемните приложения, които крадат данни за достъп до Facebook или други акаунти.

 


Етикети Фейсбук, мейли
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати