Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Преговорите в Анталия без резултат: Русия обяви, че не е нападала Украйна, а Киев не планира да се предаде

Свят

Преговорите в Анталия без резултат: Русия обяви, че не е нападала Украйна, а Киев не планира да се предаде

Преговорите в Анталия без резултат: Русия обяви, че не е нападала Украйна, а Киев не планира да се предаде - Tribune.bg
Снимка:

Първият кръг от преговори между външните министри на Русия и Украйна в Анталия не успя да доведе до напредък по прекратяването на огъня, потвърди Дмитро Кулеба.

В изказване след срещата в Турция украинския първи дипломат каза, че исканията на руския му колега Сергей Лавров представляват капитулация. Лавров пък от своя страна каза, че военната операция на страната му върви по план. Двамата дадоха пресконференции по едно и също време в различни зали.

„Западът се държеше опасно, като доставяше оръжие на Украйна”, каза Лавров.

„Русия не е нападала Украйна. Ние не планираме да атакуваме други държави, нито сме атакували Украйна”, каза руския дипломат. Лавров заяви, че не вярва, че противопоставянето на Русия със Запада заради Украйна ще доведе до ядрена война. 

Той определи слуховете за потенциална руска атака срещу бившите съветски балтийски държави  като стари мистификации.

БГНЕСБГНЕС

Преговорите идват ден след като Украйна обвини Русия, че е бомбардирала детска болница в град Мариупол, наричайки това „военно престъпление”. Властите казват, че при нападението са загинали трима души, включително дете. Русия заяви, че ще търси отговори от своите военни за случилото се, но Москва не се ангажира да създаде хуманитарен коридор.

„Не беше лесно да се слуша г-н Лавров по време на срещата”, каза Кулеба, а Лавров даде да се разбере, че Русия ще продължи да атакува, докато Украйна не изпълни исканията на Москва.

„Украйна няма да се предаде”, увери първият дипломат на страната, въпреки че е готова да търси балансирани дипломатически решения и да продължи да се среща с Москва.

БГНЕСБГНЕС

В отговор на въпрос относно възможността за прекратяване на огъня, Лавров накратко заяви, че неговата делегация „е напомнила” на другата страна за условията на Русия.

Москва настоява Украйна да се ангажира с неутралитет, да се откаже от членството в НАТО и да признае независимостта на териториите на Донбас, както и признаването на Крим за руски. Кулеба определи исканията като неприемливи.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати