Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК поиска Великобритания да представи идеите си за Брекзит

Свят

ЕК поиска Великобритания да представи идеите си за Брекзит

Снимка:

Преговорният процес е спрял от няколко месеца

Великобритания трябва да обясни идеите си относно Брекзит, за да напредват преговорите по този процес, заяви говорител на Европейската комисия /ЕК/.

Брюксел е разтревожен от факта, че конкретни преговори между представители на страната и Евросъюза по отношение на Брекзит не се водят вече няколко месеца.

През лятото Великобритания смени своя министър-председател като Борис Джонсън наследи Тереза Мей. Рокадата се осъществи, след като Мей не успя да обедини консерваторите по въпроса.

„За да напреднат преговорите, правителството на Великобритания трябва да обясни идеите си и своето виждане как ще се развива този процес”, подчерта говорителят на ЕК.

Брюксел продължава твърдия си курс относно излизането на Кралството от общността и пак припомни, че постигнатото споразумение по условията на Брекзит не подлежи на преразглеждане и няма да се водят преговори за промяна в условията. За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано от Великобритания. Но британският парламент няколко пъти отхвърли този договор, в това число и по отношение на въпроса с ирландската граница.

Европейската комисия декларира готовността си да изслуша конкретни предложения от Великобритания по Брекзит, стига те да се вместват в общите условия на постигнатото миналата година споразумение за „развод”.

Заради отказа на британския парламент да одобри споразумението с Брекзит, ЕС даде отсрочка на Великобритания да напусне Евросъюза вместо на 29 март на 31 октомври 2019г. Без одобрени условия на процеса по Брекзит двете страни по договора рискуват неприятни последици, включително от икономически характер.  

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив