Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. За втори път: Преговорите за новите шефове на евроинституциите без резултат

Свят

За втори път: Преговорите за новите шефове на евроинституциите без резултат

За втори път: Преговорите за новите шефове на евроинституциите без резултат - Tribune.bg
Снимка:

Лидерите на страните-членки на ЕС се събират отново на 30 юни

Лидерите на страните-членки на ЕС не успяха да постигнат консенсус за това кои ще бъдат новите шефове на институциите на ЕС за следващите 5 години. Най-важният избор касае кой ще бъде наследникът на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия (ЕК). Очакваше се решение и за водещите постове в Европейската централна банка, Европейската служба за външна дейност и Европейския съвет. Преговорите са продължили над 4 часа.

„Лидерите на ЕС не се споразумяха за кандидати за ключови позиции в структурите на властта на ЕС, те ще се срещнат отново, за да обсъдят този въпрос на среща на върха на 30 юни", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция в Брюксел.

Шестима са водещите кандидати за нов председател на ЕК. Кандидатът трябва да получи 376 гласа в ЕП. План „А“ за ЕНП за председател на ЕК продължава да бъде Манфред Вебер, план „Б“ на този етап не се обсъжда, категоричен беше българският премиер Бойко Борисов вчера.

Сегашната ЕК е в правомощията си до края на годината и дотогава се очаква да бъдат определени следващият председател на комисията и бъдещите еврокомисари.

В края на май в Брюксел се проведе първата извънредна среща, на която се очакваше да бъдат обсъждани имена. До конкретни имена обаче не се стигна. Вчерашният ден отново не се увенча с успех.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети