Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Премиерът на Грузия подаде оставка заради заповед за арест на опозиционер

Свят

Премиерът на Грузия подаде оставка заради заповед за арест на опозиционер

Снимка:

Опозиционерът Ника Мелия - лидерът на партия Единно национално движение (ЕНД) - е обвинен в призиви за щурмуване на парламента през 2019 г.

Грузинският премиер Георги Гахария заяви, че подава оставка, тъй като не може да се споразумее с екипа си за опита на властите да задържат опозиционния лидер Ника Мелия.

„Вчера съдът определи за г-н Мелия (ръководител на опозиционната партия) лишаване от свобода като превантивна мярка. Това е човек, който никога не е почитал особено грузинското законодателство, и този, който на 20 юни миналата година призова нашите гражданите да щурмуват парламента и беше един от организаторите на пробива до него. Но без значение това, твърдата ми позиция е, че е недопустимо да се раздава правосъдие на едно лице, дори и да е законно, ако това създава риск за здравето и живота на нашите граждани или създава възможност за политическа ескалация“, каза Гахария по време на брифинг, излъчен на живо от телевизия Имеди.

„Изхождайки от факта, че за съжаление не можах да постигна консенсус с екипа си по този въпрос, реших да напусна поста си,“ каза той.

Припомняме, че на 8 ноември 2020 г. в центъра на Тбилиси започна протестна акция, като по-късно шествието се насочи към сградата на ЦИК. Целта бе да се ограничи достъпът на служителите до зданието и беше поискана оставка на ръководителя на ЦИК Тамар Жвания.

Опозицията протестираше срещу резултатите от проведените на 31 октомври парламентарни избори и настояваше да бъде определена дата за нови.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още