Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Премиерът на Италия подложен на натиск „за“ и „против“ нова блокада

Свят

Премиерът на Италия подложен на натиск „за“ и „против“ нова блокада

Снимка:

Италианският министър-председател Джузепе Конте се противопостави на натиска да наложи нова национална блокада, която би навредила на икономиката, въпреки пиковите случаи на заразяване. Вместо това той предложи регионален подход, който да се насочи към най-тежко засегнатите райони.

Имаше предположения, че Конте ще настоява за вечерен час, но той каза, че подобни мерки ще трябва да бъдат обсъдени допълнително. Днес премиерът е бил подложен на силен натиск от всички страни в дебата - здравни експерти, настояващи за необходимост от блокиране, регионални лидери, заявяващи, че ще се противопоставят на по-строги мерки, а собствениците на фирми настояват за по-добро обезщетение за закриването на бизнеса си.

Италианските градове също са засегнати от вълна от протести - някои от които са съпътствани от насилие - с нарастването на общото разочарование.

"За цялата национална територия възнамеряваме да се намесим само с няколко конкретни мерки, които ще помогнат за засилване на ограничаването и смекчаването на заразата", каза Конте и призова нацията да "остане единна в този драматичен момент".

Сред мерките, обявени в понеделник, е намаляване на капацитета на обществения транспорт с 50 процента, затваряне на търговски центрове през почивните дни, пълно затваряне на музеи и преминаване на всички гимназии към дистанционно обучение.

Конте също така предложи система за предупреждение, която да раздели страната на три нива на риск, като районите с най-висок риск подлежат на ограничения за пътуване и други мерки.

Но мерките съвсем не отговаряха на очакваното - и това, което беше въведено във Франция, Великобритания и Испания, например.

Миналия месец правителството затегна мерките, като наложи вечерен час в някои региони и нареди барове и ресторанти в цялата страна да затварят в 18:00 ч.

Но нивата на инфекция продължават да се покачват до рекордни стойности - сега се приближават до 30 000 случая на ден, по-високи от тези в Обединеното кралство, но все още по-ниски от Франция.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още