Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка

Свят

Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка

Снимка:

Решението му е във връзка с потвърдения обвинителен акт от Специалния съд за военни престъпления в Хага

Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка, съобщават световните агенции. Решението му е във връзка с потвърдения обвинителен акт от Специалния съд за военни престъпления в Хага.

Тачи обяви оставката си на пресконференция в Прищина. Той каза, че предприема стъпката „за защита на целостта на Косово“.

„Чувствам се горд, че съм бил част от АОК”, заяви Тачи и каза, че е готов за всички необходими разследвания.

„Нито едно решение не може да промени историческата истина, че Косово беше жертва, а Сърбия - агресор. Следователно тази ситуация е нова възможност за Косово и трябва да я превърнем в предимство за настоящето и бъдещето на страната”, подчерта той. По думите му, това може да се постигне чрез поддържане на политическо и гражданско единство и призова сънародниците си към спокойствие и единство.

Косово е свободна държава, тя принадлежи на своите граждани, независимо от етническата им принадлежност, каза Тачи.

„Това не са лесни моменти за мен и семейството ми, както и за онези, които ме подкрепяха и вярваха в мен през последните три десетилетия от нашата борба за свобода, независимост и изграждане на нация”, цитира думите му АФП.

Припомняме, че Специализираната прокуратура в Хага повдигна обвинения срещу президента на Косово и още 9 души за убийства и други военни престъпления. В обвинителния акт се твърди, че Хашим Тачи, Кадри Весели и другите заподозрени са наказателно "отговорни за близо 100 убийства". Групата е изправена също пред обвинения в изтезания, преследване и насилствено изтребване. Обвиненията са по общо 10 точки.

От прокуратурата потвърдиха и обвинението на лидера на Демократическата партия за Косово и бивш председател на парламента Кадри Весели.

Адвокатът на обвиняемите Том Гаши съобщи, че се очаква Тачи и Весели да отпътуват за Хага през следващите дни. Според него ще последват още арести.

Вчера силите на ЕУЛЕКС нахлуха в къщата на Якуп Красничи, който по-късно беше арестуван. По време на войната в Косово Красничи беше говорител на Армията за освобождение на Косово, дълги години беше генерален секретар на Демократическата партия, председател на косовския парламент и председател на Главния съвет на Социалдемократическата инициатива.

След оставката на президента Хашим Тачи ръководството на държавата преминава в ръцете на председателя на парламента Вьоса Османи, съобщи албанската телевизия „Ора нюз”. Съгласно конституцията на страната, Османи ще временен президент на Косово.Медията подчертава, че това ще бъде втората жена, ръководила държавата. Преди това държавен глава на Косово беше Атифете Яхяга.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още