Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Байдън: Някои републикански губернатори са с неандерталско мислене

Свят

Байдън: Някои републикански губернатори са с неандерталско мислене

Снимка:

Президентът на САЩ порица отмяната на задължителното носене на маски в някои щати

Президентът на САЩ порица отмяната на задължителното носене на маски в някои щати и отварянето на икономиката. Джо Байдън разкритикува републиканските губернатори на Тексас и Мисисипи, като заяви, че решенията им за отмяна на задължителното носене на маски са "голяма грешка", съобщи "Гардиън".

Американският президент заяви, че страната е близо до фундаментална промяна в борбата с коронавируса с разпространението на ваксини. Байдън обяви по-рано тази седмица, че администрацията изпреварва графика за имунизиране на всички пълнолетни американци срещу коронавируса. Това става възможно, след като администрацията обяви, че фармацевтичната компания Merck ще произвежда ваксината на конкурента Johnson & Johnson, одобрена от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ. Така американският президент се надява до края на май да има ваксини за всички пълнолетни.

"Последното нещо, от което се нуждаем, е неандерталско мислене, че в същото време всичко е наред", посочи Байдън.

Американските здравни специалисти също предупредиха, че ограничителните мерки все още са изключително важни в борбата с коронавируса. Те изразиха тревога, че САЩ са пред риск от още една вълна, след като Тексас избърза с отмяната на ограниченията.

В Тексас републиканският губернатор Грег Абът постанови да се отмени забраната за задължително носене на маска и други ограничения. В щата само 7% от жителите са напълно ваксинирани, а около 43 000 души са жертвите на коронавируса. За сравнение в цялата страна са починали 517 000.

Губернаторът на Мичиган също реши да разхлаби ограниченията за ресторантите и публичните събирания. В Мисисипи също бе  отменена забраната за задължително носене на маска.

На този фон Джо Байдън насърчи всички американци да продължат да носят маски.

"Сега не е времето да се отпускаме. Има светлина в края на тунела", но "все още не е приключило", коментира американският президент.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още