Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Президентът на Тунис спря работата на парламента и уволни премиера

Свят

Президентът на Тунис спря работата на парламента и уволни премиера

Президентът на Тунис спря работата на парламента и уволни премиера - Tribune.bg
Снимка:

Причината - многохилядни протести заради влошената Covid ситуация и искания за смяна на режима

Президентът на Тунис Каис Саид уволни премиера и спря работата на парламента. Причината за действията му са бурните протести в цялата страна на хиляди хора, недоволни от  управлението на кризата с Covid-19 и влошаването на здравната и социално-икономическата ситуация в републиката.

Държавният глава заяви, че той поема изпълнителната власт като ще назначи нов министър-председател и ще внесе спокойствие в държавата, пише Би Би Си.

Опонентите му обаче определят ходовете му като преврат. В обръщение след спешна среща в двореца си, Саид обясни, че е взел това решение в рамките на закона и отговаря на исканията на хората. Самият той се присъедини към тълпите демонстранти в столицата на Тунис.

Силите за сигурност вчера вечерта блокираха парламента и улиците около централния булевард – мястото на антиправителствените протести по време на революцията през 2011 г. в Тунис.

Полицията използва сълзотворен газ и арестува няколко души, като сблъсъци избухнаха в няколко други града. Протестиращите нахлуха в офисите на управляващата партия, разбивайки компютри и палиха.

Тунис се бори с дълбока икономическа криза и е едно от най-големите огнища на коронавирус в Африка. Случаите рязко скочиха през последните седмици, оказвайки допълнителен натиск върху разклатената икономика.

Премиерът Хишам Машиши уволни здравния министър миналата седмица, но това не помогна за облекчаване гнева на хората.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети