Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. При катастрофа загина карикатуристът, нарисувал пророка Мохамед като куче

Свят

При катастрофа загина карикатуристът, нарисувал пророка Мохамед като куче

При катастрофа загина карикатуристът, нарисувал пророка Мохамед като куче - Tribune.bg
Снимка:

Ларс Вилкс живя под полицейска закрила, след като получи смъртни заплахи заради карикатурата

Шведският художник Ларс Вилкс, който нарисува главата на пророка Мохамед върху тялото на куче, е загинал при пътнотранспортно произшествие, съобщават световните агенции.

Съобщава се, че Вилкс е пътувал с цивилна полицейска кола, която се е сблъскала с камион близо до град Маркарид в Южна Швеция.

Двама полицаи също са загинали, а  шофьорът на камиона е бил ранен.

Причината за инцидента се разследва от прокуратурата, пише Би Би Си. Полицейската кола, в която е бил Вилкс, е пътувала с висока скорост, според данните на местните медии.

БГНЕСБГНЕС

75-годишният художник живя под полицейска закрила, след като получи смъртни заплахи заради карикатурата. Рисунката му беше публикувана през 2007 г. и обиди много мюсюлмани, които смятат визуалното представяне на Пророка за богохулство.

Това стана година след като датски вестник публикува карикатури на Пророка.

Вилкс попадна на първите страници на вестниците по света, след като негова карикатура от 2007 г. предизвиква възмущение, което принуди  тогавашния министър-председател Фредрик Райнфелд да се срещне с посланиците на 22 мюсюлмански държави в опит да успокои ситуацията.

Малко след това терористичната групировка „Ал-Кайда в Ирак“ предложи награда от 100 000 долара за убийството му.

През 2015 г. Вилкс присъства на дебат за свободата на словото и става мишена на нападение с огнестрелно оръжие в Копенхаген, при което е убит филмов режисьор.

Въпреки че е най-известен със своята скица на Мохамед като куче, Вилкс е художник и активист, който често работи с бои или създава инсталации.

Едно от творенията му е скулптура, изработена от специално дърво в природен резерват в Южна Швеция, която той издига без разрешение и която предизвиква дълга съдебна битка.

БГНЕСБГНЕС

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети глава, куче
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети