Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Прибалтийските държави и Украйна ще бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие

Свят

Прибалтийските държави и Украйна ще бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие

Прибалтийските държави и Украйна ще бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие - Tribune.bg
Снимка:

Не всички от делегацията на Лавров са получили разрешение за полета към Скопие, заяви Мария Габриел

С общо изявление външните министри на Естония, Латвия и Литва – съответно Маргус Цакна, Крисиянис Каринс и Габриелиус Ландсбергис обявиха, че няма да участват в срещата на ниво външни министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Скопие поради включването в нея на руския им колега Сергей Лавров.

„Присъствието на С. Лавров на министерския форум на ОССЕ също така рискува да легитимира агресора Русия като законен член на нашата общност от свободни нации, да омаловажи жестоките престъпления, които Русия извършва, и да се примири с грубото нарушение и неуважение на основните принципи и ангажименти на ОССЕ от страна на Русия“, заявиха тримата външни министри, цитирани от БНР.

По-рано и Украйна обяви, че няма да участва на срещата на върха на ОССЕ на същото основание.

„Украинският външен министър Дмитро Кулеба ще бойкотира заседанието на министерско ниво на ОССЕ заради решението да се разреши на Лавров да участва в него“, каза Олег Николенко за АФП.

Решението идва след като България обяви, че ще разреши на Лавров да премине през нейното въздушно пространство, за да присъства на заседанието на ОССЕ в Скопие въпреки европейските санкции, наложени на Русия заради руската инвазия в Украйна, отбелязва Франс прес.

АФП цитира изявлението на българското министерство на външните работи, в което се казва, че издаденото дипломатическо разрешение за прелитане има временен характер и че това решение попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо Лавров.

Не всички членове на делегацията на руския министър на външните работи Сергей Лавров са получили разрешение да преминат през българското въздушно пространство, каза министърът на външните работи Мария Габриел на влизане на заседанието на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел.

"София никога не би си позволила да даде разрешение за прелитане през въздушното пространство, ако нямаме ясна представа за състава на делегацията. Затова, освен че разрешението е временно, точно за целта на срещата, също толкова беше важно да имаме пълен списък с делегацията и ясно сме казали, че когато в списъка има човек, който е включен в санкционните списъци на ЕС, той няма право да пътува.

И това сме и направили. Фактът че г-н Лавров може да пътува, е свързан с изключенията, които на него са дадени, бивайки в списъка за международни форуми, да може да участва. Затова и продължителността на това изключение е много ясно дефинирана - от три часа за заседанието до 72 часа."

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети