Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Примирието между Израел и палестинците влезе в сила

Свят

Примирието между Израел и палестинците влезе в сила

Примирието между Израел и палестинците влезе в сила - Tribune.bg
Снимка:

То стана факт с посредничеството на Египет

Примирието между Израел и палестинците влезе в сила в два часа тази нощ. То стана факт с посредничеството на Египет и сложи край на 11-дневния конфликт в ивицата Газа, при който загинаха близо 250 души, повечето от които от палестинска страна, съобщават световните агенции.

Американският президент Джо Байдън приветства спирането на огъня.

„Продължаваме да сме ангажирани с това да работим с ООН, както и други заинтересовани от международната общност, за да предоставим хуманитарна помощ и международна подкрепа за хората в Газа. Както и за усилията за възстановяване на Газа. Ще го направим в рамките на цялостно партньорство с палестинските власти, не с „Хамас“, а с Палестинската автономия, и то по начин, който да не позволи на „Хамас“ просто да поднови запасите си от оръжия“, посочи Байдън. Той се ангажира, че Вашингтон ще поднови военния арсенал на Израел, свързан с противовъздушната система „Железен купол", която помогна на израелските власти да отблъснат ракетните атаки на „Хамас“.

Байдън заяви също, че примирието представлява дипломатическа възможност за търсене на решение за конфликта между палестинци и израелци.

„Вярвам, че както израелците, така и палестинците по еднакъв начин заслужават да живеят в безопасност и да се ползват от свобода, благоденствие и демокрация. Администрацията ми ще продължи своята тиха и неуморна дипломация за постигане на тази цел. Мисля, че имаме истинска възможност да постигнем напредък и съм отдаден на това да работим за него“, подчерта Байдън.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси благодари в Туитър на Джо Байдън, че е съдействал за осъществяване на инициативата на Кайро за спиране на огъня.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати