Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Присъда от 11 години затвор получи беларуският опозиционер Мария Колесникова

Свят

Присъда от 11 години затвор получи беларуският опозиционер Мария Колесникова

Снимка:

Друг опозиционер- адвокатът Максим Знак - беше осъден на 10 години зад решетките

Присъди получиха двама водещи опозиционери, които оспорваха дискредитираните президентски избори в Беларус и бяха вкарани в затвора заради опит да застрашат националната сигурност и да завземат властта, пише Би Би Си.

Мария Колесникова получи 11 години затвор, а адвокат Максим Знак - 10 години.

Процесът се проведе при закрити врати. Опозицията беше обвинена в заговор за завземане на властта, призиви за завземане на властта и създаване на екстремистка организация.

В продължение на месеци белорусите протестираха срещу президентските резултати през август 2020 г.

Десетки хиляди протестиращи бяха задържани, а много от тях бяха жестоко бити, докато Лукашенко се опита да заглуши инакомислещите, коментира агенцията.

Независими журналисти и активисти бяха арестувани при репресии, които продължиха година по -късно, като около 650 политически затворници са задържани, по данни на активисти.

Лидерът на опозицията на Беларус Светлана Тихановская бе принудена да избяга в Литва ден след като заяви победата си на президентските избори.

За разлика от нея, Мария Колесникова се противопостави на опитите да бъде изгонена от Беларус и седмици по-късно беше обвинена в подбуждане към подкопаване на националната сигурност.

Колесникова вече е зад решетките повече от 11 месеца.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още