Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Проблеми за AstraZeneca в Европа, СЗО започва разследване

Свят

Проблеми за AstraZeneca в Европа, СЗО започва разследване

Проблеми за AstraZeneca в Европа, СЗО започва разследване - Tribune.bg
Снимка:

Консултативният комитет на Световната здравна организация (СЗО) започва разследване на данните за образуването на тромби при ваксинираните с препарата на британско-шведската компания AstraZeneca.

„След като СЗО проучи напълно тези събития, резултатите и всякакви малко вероятни промени в настоящите насоки ще бъдат незабавно съобщени на обществеността“, заявиха от организацията.

На 11 март датският здравен орган обяви, че ваксинацията с AstraZeneca в страната е временно спряна. Редица други европейски държави преустановиха употребата на ваксини поради съобщения за редки случаи на образуване на тромби и нисък брой тромбоцити сред тези над 50-годишна възраст.

Германия също обяви днес, че спира ваксинирането. Френските власти бяха следващите, които спряха употребата на ваксината, съобщи френският президент Еманюел Макрон. Минути след това стана известно, че Италианската агенция по лекарствата също е спряла употребата на тази ваксина в цялата страна.

България също преустанови ваксинирането с препарата на AstraZeneca преди дни. Българският министър-председател Бойко Борисов нареди ваксинирането с AstraZeneca да бъде преустановено, докато не дойде „писмено” от Европейската агенция по лекарствата „точно и ясно потвърдена диагноза - може или не може да се поставя ваксината.” Повод за решението беше случай от Пловдив, при който жена почина часове след като ѝ е била поставена първата доза от ваксината на шведско-британската компания.

Здравният министър Костадин Ангелов потвърди, че няма данни, които да доказват причинно-следствена връзка между имунизацията и смъртта на жената, но въпреки това поставянето на препарата на компанията се преустановява, което спря и целия процес на масова имунизация в страната.

Макар връзката между ваксината и кръвните съсиреци да не е потвърдена, властите в изброените държави очакват още доказателства.

Оксфорд заявиха, че няма връзка между тяхната ваксина и тромбозите.

Самата AstraZeneca публикува в неделя изявление, в което гарантира безопасността на своята ваксина, подчертавайки, че тези констатации се основават на проучване на здравословното състояние на повече от 17 милиона души, ваксинирани в Европейския съюз и Великобритания.

15 случая на дълбока венозна тромбоза (DVT) и 22 случая на белодробна емболия, съобщени сред тези, на които е дадена ваксината, са „много по-ниски цифри, отколкото се очаква да се появят естествено сред общото население“, коментира производителят.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати