Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Продадоха на търг рядък скелет на динозавър за 6 млн. долара

Свят

Продадоха на търг рядък скелет на динозавър за 6 млн. долара

Продадоха на търг рядък скелет на динозавър за 6 млн. долара - Tribune.bg
Снимка:

Рядък скелет на динозавър беше продаден в САЩ на неизвестен купувач за малко над 6 милиона долара, съобщава Би Би Си. Фосилът е на горгозавър - далечен роднина на скандалния и смъртоносен тиранозавър рекс, който беше открит през 2018 г. Той беше предложен от Sotheby's и продаден на търга за естествена история на фирмата в Ню Йорк. Анонимният купувач ще има уникалната възможност да даде псевдоним на някогашния върхов хищник.

Продажбата е втората в историята на фосилизиран скелет на динозавър, продаден на търг от Sotheby's. Първият, T-rex с прякор Сю, беше продаден на музея Field в Чикаго през 1997 г. за 8,36 милиона долара.

Очакваше се Gorgosaurus да привлече оферти до 8 милиона долара. Това е единственият екземпляр от този вид, предлаган за частна собственост. Известно е, че съществуват само 20 вкаменелости като него по света.

Горгозавърът е бродил по Земята преди около 77 милиона години и, подобно на T-rex, е имал голяма глава, уста, пълна с извити назъбени зъби, и малки предни крайници с два пръста.

Фосилът е открит на частна земя в американския щат Монтана. Той има 79 костни елемента, висок е 10 фута (3 м) и е дълъг 22 фута.

Световната рекордна цена за вкаменелости от динозаври остава 31,8 милиона долара (£24,6 милиона), продадени на онлайн търг на частен купувач през 2020 г.


Етикети САЩ
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети