Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Прокуратурата в Скопие: Бягството на Миялков е катастрофа, службите не работят

Свят

Прокуратурата в Скопие: Бягството на Миялков е катастрофа, службите не работят

Снимка:

Пендаровски призова всички отговорни институции да предприемат необходимите мерки

В РС Македония избухна тежка институционална война поради бягството на бившия шеф на контраразузнаването Сашо Миялков, определян като една от най-зловещите фигури на режима на Никола Груевски, пише БГНЕС. Миялков е в неизвестност от неделя след обяд. От вчера има и заповед за международното му издирване.

Ръководителят на прокуратурата за борба срещу организираната престъпност и корупцията Вилма Русковска съобщи пред „А1он“, че е получила оперативна информация, че Миялков се готви да избяга през зеления коридор край град Куманово в съседна Сърбия. Тя веднага споделила тази информация с вътрешното министерство и Агенцията за национална сигурност, но „там нямали данни за подобно бягство". Русковска подробно описа колко разговора е имала със служители на вътрешното министерство в продължение на 10 часа без да има конкретни мерки от тяхна страна.

В крайна сметка издирването започва малко преди 22.00 часа в неделя, когато Сашо Миялков не е открит нито в жилището си, нито на обичайните си места където пребивава.

Сашо Миялков ръководи еднолично контраразузнаването на РС Македония от 29 август 2006 г. до 12 май 2015 година. Той подаде оставка три дни след кървавия инцидент край Куманово, когато загинаха десет македонски полицаи, а много други бяха ранени.

Миялков е смятан за най-влиятелната личност по време на режима на Никола Груевски. Той се счита и за един от най-богатите хора в страната. Арестуван е за първи път само седмица, след като Груевски избяга от страната и получи убежище в Унгария.

На 26-ти февруари се очаква да бъде произнесена окончателната присъда срещу Миялков по делото "Таргет-Твърдина" за масовото незаконно подслушване в страната по време на управлението на Никола Груевски. По това дело Миялков може да получи ефективна присъда от 13 години затвор.

В периода от 2008 до 2015 г. са били подслушвани незаконно над 20 хиляди македонски граждани. Чрез различни системи за проследяване македонското контраразузнаване е подслушвало 4286 телефонни номера без да има необходимото за това съдебно решение.

От разпространените подслушвани разговори през 2015 година стана ясно, че Миялков контролира съдебната система и брутално нарежда кой да бъде арестуван и на кого да бъде отнет бизнесът, пише БГНЕС. Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски вече призова всички отговорни институции да предприемат необходимите мерки за ареста на избягалия бивш ръководител на контраразузнаването.

Премиерът Зоран Заев изрази разочарованието си, че бившият контраразузнавач №1 все още не е открит и не е поставен под домашен арест. Той заяви, че очаква институциите да направят всичко необходимо Миялков да бъде открит, както и подробности от тях за този случай. Ако бъдат констатирани пропуски, призова да се потърси отговорност от виновните лица.  


Коментари (1)

Анастас #

Титовска и Удбашка РСМ за къде в Европа са тръгнали !?

Само твърда политика с тях и никакви компромиси.

(обобщително)
23.02.2021 18:20 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още