Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Според прокурор: Бунтовниците искали да убият Майк Пенс и Нанси Пелоси

Свят

Според прокурор: Бунтовниците искали да убият Майк Пенс и Нанси Пелоси

Според прокурор: Бунтовниците искали да убият Майк Пенс и Нанси Пелоси - Tribune.bg
Снимка:

Очаква се днес защитата на Тръмп да даде своите аргументи

Поддръжниците на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, които нахлули в Капитолия, са искали да убият Майк Пенс и Нанси Пелоси, твърди ТАСС като се позовава на прокурора Стейси Пласкит и внесеният от него аргумент на процеса за импийчмънт на Тръмп в американския Сенат.

"Репортери от Капитолия съобщават, че са чували размирниците да казват, че търсят Пенс, за да го екзекутират. Привържениците на Тръмп издигнали бесилка на поляната пред Капитолия. Друга група скандирала: "Обесете Майк Пенс!", трърди прокурор Пласкит.

Според нея, това не е отделен инцидент, а "се случва навсякъде". Пласкит също посочва, че тази информация се потвърждава от показанията, получени от ФБР от арестувани бунтовници.

"Те са щели да убият вицепрезидента Майк Пенс, ако им се беше удала възможност", цитира тя документа на ФБР. По думите ѝ поддръжниците на Тръмп възнамерявали да убият вицепрезидента Пенс, защото той отхвърлил искането на президента Тръмп да отмени изборните резултати.

Въз основа на документи на ФБР, Пласкит заявява още, че протестиращите искали да убият и председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

"Те търсели Пелоси в конферентната зала и в нейния кабинет, открито декларирали намерението си да ѝ навредят или да я убият. И го правели, защото Доналд Тръмп ги изпратил с тази цел", твърди прокурорът.

По време на срещата представители на обвинението са показали видеозаписи от щурма на Капитолия, включително записи, които досега не са показвани никъде. Сред тях има изображения от камери за видеонаблюдение, инсталирани на територията на Конгреса. Прокурорите са реконструирали практически минута по минута хронологията на събитията от този ден и са я визуализирали на анимирана карта на сградата на Капитолия.

Очаква се днес защитата на Тръмп да даде своите аргументи.

Ако сенаторите одобрят импийчмънта на Тръмп, ще се проведе второ гласуване за забрана на бившия президент да заема публична длъжност в бъдеще.

Обвинителен акт в рамките на импийчмънт изисква две трети от гласовете в Сената - най-малко 67 от 100. Според американските медии демократите все още не са успели да привлекат подкрепата на необходимия брой републиканци за този сценарий. Експертите смятат, че управляващата партия едва ли ще успее. В същото време, за да се забрани на Тръмп да се кандидатира отново за президентския пост, е необходимо обикновено мнозинство от членовете на горната камара.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати